МАШИНИТЕ НА "FOM INDUSTRIE" ЗА ПРЕЦИЗНА ОБРАБОТКА НА AL И PVC ПРОФИЛИ

Уважаеми колеги,

 

Закупуването на обработващ център е отговорна стъпка, която е  съпътствана от много неясноти /особено ако е за пръв път/, които, не рядко преминават в объркване, относно кое е най-правилното решение.

 

Объркването, в голяма част е вследстие няколкото получени оферти, от различните, конкурентни производители, които имат различна по структура информация, с термини и обяснения, които НЕ сте длъжни да знаете или разбирате, което обаче, не означава, че трябва да получите подвеждаща информация.


!!!НИКОЙ НЕ ИСКА, ОЩЕ С ПОКУПКАТА НА ОБР. ЦЕНТЪР ДА Е В ИЗОСТАВАЩА ПОЗИЦИЯ!!!

 

За целта Ви предлaгаме няколко примерни въпроса, които са важни и, чиито отговори биха улеснили избора на правилната машина:

 

1. Колко цифрово управляеми оси има предложения център?
/желателно е да се сравняват идентични по вид машини/

2.  Колко на брой и как се извършва автоматичната смяна на инструмент?
/Смяната на инструмент е най-времеемкия междинен етап и е важен за общата производителност на машината.  Неминуемо, инструментален магазин базиран върху движещата се конзола е най-ефективното решение/

3. Какъв софтуер използва машината?

4. Важен въпрос: Може ли, с този софтуер да се въвеждат обработки, СВОБОДНО, върху прозволно избран от Вас разрез на профил /DXF/DWG/, във всеки един момент???

5. Важен въпрос : Колко точно е „БЪРЗ” един център?
/ на този въпрос ще си позволя да отговоря, тъй като най-много се спекулира с него!
Отговор: Скорост на движение по ос /от т. А до т. Б/ и скорост на „работа в материала” са две коренно различни неща!
Не е маловажно първото /то се изтъква най-често/, НО, работата в материала /напр. алуминий/ е определящия фактор, а той, зависи, в огромна степен от стружкоотнемащата способност на работния инструмент /фрезер/, качеството на охл. течност, както и от режима на работа!
!!!НЕ МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ ОТ ФРЕЗЕРА, ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО МОЖЕ ДА НИ ДАДЕ!!!

6. Каква е дължината на даден инструмент? – Колкото и дълъг инструмент да може да се използва, най-правилно е обработката да се извърши с възможно най-къс фрезер и с възможно най-голям диаметър!

 

Има още много фактори, които са важни и определящи при такъв избор, но сме изброили най-съществените.

 

Няма да крием, че поставените по-горе въпроси са реторични за FOM Industrie! )))

 

Успех в избора!